Heb je aan het eind van de week een deadline, maar ben je nog steeds niet begonnen? Of zou je vandaag eigenlijk met een opdracht van school bezig, maar is er weer niks van gekomen? Plannen en organiseren is zo makkelijk nog niet. We denken elke keer: de volgende keer ga ik beter plannen. Toch vallen we vaak terug in ons oude patroon en wordt de planning niet gevolgd. We zetten speciaal voor jou drie handige tips om beter te leren plannen op een rij.

Wees niet te hard voor jezelf

Voordat je begint met het maken van een planning is het belangrijk dat je een aantal dingen helder voor jezelf hebt. Natuurlijk wil je alle opdrachten zo snel mogelijk afmaken en alle deadlines halen, maar je planning hoeft niet gelijk definitief te zijn. Je kunt deze tijdens het proces bijstellen of aanpassen en dit is helemaal niet erg. Soms is het namelijk lastig om de tijdsduur van bepaalde taken in te schatten. De ene keer ben je na een uurtje al klaar terwijl je dacht dat je veel meer tijd nodig had en de andere keer is het andersom. Wees daarom niet te hard voor jezelf als je de planning niet helemaal gevolgd hebt. 

Gebruik een handige tool

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het maken van een goede planning. Dit hoeft namelijk helemaal geen vervelend klusje te zijn. Er zijn verschillende planners te vinden in de winkel of op het internet. In deze soort van agenda’s kun je per dag of week opschrijven wat je wilt doen. Daarnaast staan er handige to-do lijstjes in, zodat je taken kunt afstrepen als je ze hebt voltooid. Dit is niet alleen overzichtelijk, maar werkt ook nog eens motiverend.

Wil je je planning het liefst online hebben staan? Geen probleem, ook dit is mogelijk. Er zijn verschillende online planners die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een excel-bestandje waarin je per dag je opdrachten en afspraken in zet. 

Stel prioriteiten

Voor het maken van een realistische planning is het belangrijk dat je prioriteiten stelt. Je kunt namelijk niet alles tegelijk doen, hoe graag we dat ook hadden gewild. Wat is er belangrijk en wat kan er nog wel even wachten? Als je een deadline aan het eind van de week hebt, kun je je het beste hierop richten en de andere taken eerst overslaan. Zorg ervoor dat je ook genoeg tijd voor jezelf inplant. Het is namelijk erg belangrijk dat je om de zoveel tijd rust neemt en ontspant. 
Lukt het je niet helemaal om zelf te plannen en organiseren? Er zijn professionals die jouw planning advies willen geven. Zij geven jou tips en tricks, zodat je het de volgende keer zelf kunt d