Client soft

Hoe re-integreer je op je werk na een burn-out?

Geplaatst op

Als je met een burn-out loopt komt uiteindelijk de vraag ‘wanneer ga je weer aan het werk?’ naar boven. Het eventueel weer starten met je werk, overleg je altijd met de bedrijfsarts. Afspraken worden door de bedrijfsarts vastgelegd in een plan van aanpak. Daarnaast is het van belang om na een burn-out jezelf de vraag te stellen of je wel door wilt gaan met je huidige werk. Door een hoge werkdruk of stress bij je ‘huidige’ baan is het mogelijk dat je na je terugkeer uiteindelijk weer een burn-out krijgt en wederom in de ziektewet komt. Lees in de blog wat de stappen zijn van een re-integratie op je werk na een burn-out.

Gun jezelf de tijd

Een burn-out moet je zeker niet onderschatten, het herstelproces kan namelijk erg lang duren. Voel je dan ook vooral niet opgejaagd door familie, vrienden, kennissen of wildvreemden die vragen waarom je nog niet aan het werk bent en wanneer je dat weer gaat doen.  

Kies je toch voor een andere baan?

Heb je toch besloten om te stoppen bij je ‘huidige’ werkgever en opzoek te gaan naar een nieuwe baan, door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk? Ook dit kan een lastig proces zijn. Er zijn gelukkig genoeg bedrijven, zoals Dijk & Van Emmerik die outplacement trajecten aanbieden. Zij gaan samen met jou opzoek naar een geschikte werkgever en helpen en adviseren je hierbij.

Hoe re-integreer je bij je huidige baan?

  1. Stel samen met je werkgever een passend re-integratietraject op. Zo kan er worden afgesproken dat de aantal uren die je werkt naarmate de tijd vordert, langzaam stijgen tot de ‘officiële’ contracturen worden bereikt. Ook kan er besloten worden dat je werkzaamheden worden aangepast en je bijvoorbeeld minder belastend werk gaat doen.
  2. Beperk jezelf ook echt tot de afgesproken werkzaamheden. Voorkom dat je opnieuw een te hoge werkdruk ervaart en doe alleen de werkzaamheden die je afgesproken hebt. Zorg er daarnaast ook voor dat collega’s op de hoogte zijn van deze werkzaamheden, zodat zij geen ‘ander’ werk bij je neerleggen.
  3. Ga na hoe productief je wilt zijn. Spreek ook af wat en wanneer je bijvoorbeeld iets op moet leveren en in hoeverre je iets van een tijdsdruk wilt ervaren.
  4. Doe een taak tegelijk. Het klikt erg voor de hand liggend, maar probeer echt geen taken door elkaar te doen. Dit geeft rust en zorgt er meestal voor dat je productief bent en blijft.
  5. Zorg voor goede begeleiding op je werk. Zorg dat er iemand is waarop je kan terugvallen bij problemen, dit hoeft niet altijd je leidinggevende te zijn. Bespreek wel met je leidinggevende wie dit zou kunnen zijn.
  6. Durf een stap terug te zetten. Je hebt net een burn-out gehad en hebt de stap al genomen om weer aan het werk te gaan, wat supergoed is! Wees dus alsjeblieft niet bang als je de afgesproken uren bijvoorbeeld nog niet aankan. Geef dit vooral aan en bouw het langzaam op.

Gerelateerde berichten

De invloed van Black Friday op de detailhandel

Black Friday is wereldwijd een ongeëvenaard shoppingevenement geworden sinds het jaren  geleden als een Amerikaanse traditie ontstond. Mensen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden