Client soft

Moet ik een BV of NV oprichten?

Geplaatst op

Een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap, wat is het verschil en wat is geschikt voor mij? Je denkt misschien dat een NV alleen voor de grotere ondernemingen weggelegd is. In sommige gevallen is dit niet juist. In deze blog leggen we je kort uit welke vennootschap het beste is voor jouw onderneming.

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap is een rechtsvorm waarbij het bedrijf als een rechtspersoon wordt gezien. Je bent in veel gevallen niet persoonlijk aanspreekbaar wanneer er schulden ontstaan in het bedrijf, iets waar veel ondernemers oren naar hebben. De aandelen worden verdeeld onder een besloten groep aandeelhouders. Deze staan op naam en worden niet verhandeld. Zo is er een duidelijke verdeling maar geeft het minder ruimte om extern kapitaal aan te trekken door het aanbieden van aandelen. Voor het starten van een BV is in principe geen verplicht startkapitaal nodig. Hierdoor kun je gemakkelijk online bv oprichten.

Naamloze vennootschap

Een naamloze vennootschap wordt ook gezien als rechtspersoon maar het grote verschil met een BV is dat hier de aandelen vrij verhandelbaar zijn en dus iedereen aandeelhouder kan worden van het bedrijf. Voor het oprichten van een NV geldt een minimum van €45.000. Ook moet je een notariële akte laten opstellen waarin de statuten worden vastgelegd. Omdat een NV gepaard gaat met aandelen moet je rekening houden met dividendbelasting. Dit kan belastingvoordelen met zich meebrengen maar moet met elke dividenduitkering weer berekend worden. Je hebt dus in veel gevallen een goede accountant nodig die dit overziet. Bij een NV zijn alle aandeelhouders aansprakelijk voor het bedrag dat zijn in aandelen hebben. Je zult dus niet snel persoonlijk aanspreekbaar worden gesteld.

Wat is het beste voor mijn bedrijf?

Een NV is voornamelijk voor grote bedrijven met veel aandeelhouders weggelegd en is in principe alleen handig voor startende ondernemers als zij van plan zijn externe investeringen aan te trekken of wanneer zij het belastingvoordeel uit de dividenduitkering erg interessant vinden. Dit is alleen interessant voor eigenaren die uitbetaald worden in dividend-vorm. In de meeste gevallen is de BV aantrekkelijker. Het geeft meer zekerheid en flexibiliteit voor bedrijven die geen belang hebben bij een beursgang of het verhandelen voor aandelen aan externe partijen.

Gerelateerde berichten

De invloed van Black Friday op de detailhandel

Black Friday is wereldwijd een ongeëvenaard shoppingevenement geworden sinds het jaren  geleden als een Amerikaanse traditie ontstond. Mensen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden