Client soft

Tips om veilig te werken in de bouw

Geplaatst op

Veiligheid op de bouwplaats is een van de meest over het hoofd geziene zaken tijdens een bouwproject. Op de meeste werkplekken zijn ongevallen een last voor de werknemer en een hoofdpijn voor HR-manager. Op bouwplaatsen kunnen ongevallen echter levensbedreigend zijn. Met elk nieuw verhaal over milieurampen, wereldschokkende explosies en beknelde arbeiders worden bouwplaatsen steeds minder aantrekkelijk, zelfs als de bevolking groeit en de vraag naar nieuwe, gemoderniseerde bouwwerken toeneemt. Om de veiligheid te waarborgen, noemen we in dit blog een aantal waardevolle tips die ernstige ongevallen kunnen voorkomen.

Bewustwording van de situatie

Het is zowel de taak van bouwmanagers als voor de bouwvakkers zelf om zich bewust te zijn van de gevaren die het werken op een bouwplaats met zich meebrengt. De werkgevers en werknemers moeten zichzelf tegen deze gevaren beschermen. De verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving ligt bij de projectleiders, maar de verantwoordelijkheid van veilig te werk gaan, ligt voornamelijk bij de werknemers zelf. Het verzekeren van de veiligheid van de bouwvakkers en iedereen op de bouwplaats zou de nummer één prioriteit moeten zijn van elke bouwmanager. Als de arbeiders geen idee hebben van de veiligheid op de bouwplaats, zouden ze niet op de bouwplaats toegelaten mogen worden. Het is dus van levensbelang om bewustwording te creëren op de bouwplaats. 

Communicatie

De kans op ongelukken is groter wanneer werknemers niet zeker weten wat ze kunnen verwachten. Een directe bespreking van de doelstellingen en activiteiten van de dag zal het aantal verrassingen die lichamelijk letsel kunnen veroorzaken, beperken. Bouwbedrijven doen er verstandig aan hun werknemers uit te rusten met apparaten, zoals slimme industriële afstandsbedieningen, smartphones, walkietalkies of headsets, waarmee snel en efficiënt tussen teamleden kan worden gecommuniceerd. Zonder goede communicatie tussen iedereen op de bouwplaats, weten de werknemers niet wat ze kunnen verwachten. Duidelijke en beknopte communicatie met iedereen zorgt er niet alleen voor dat het project sneller verloopt, maar helpt ook iedereen op de hoogte te houden. Het informeren van het personeel en ervoor zorgen dat iedereen zijn werk doet, is een goede manier om te communiceren en ervoor te zorgen dat ze de veiligheid op de bouwplaats begrijpen.

De juiste uitrusting

Om een cultuur te creëren waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat, moeten de arbeiders over de juiste uitrusting beschikken. Zonder de juiste uitrusting kan er geen sprake zijn van een veilige bouwplaats, omdat er altijd een kans is om gewond te raken bij het gebruik van de verkeerde gereedschappen. Bouwvakkers die niet de juiste uitrusting hebben, zullen fatale fouten maken. Niet alleen moet elk stuk uitrusting op de bouwplaats optimaal geschikt zijn voor de uit te voeren taak, maar bouwbedrijven moeten er ook voor zorgen dat alle machines en materialen goed worden onderhouden.

Gerelateerde berichten

De invloed van Black Friday op de detailhandel

Black Friday is wereldwijd een ongeëvenaard shoppingevenement geworden sinds het jaren  geleden als een Amerikaanse traditie ontstond. Mensen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden