Client soft

Wat is Honen?

Geplaatst op

Hoonmachines zijn metalen slijpgereedschappen en het hoonproces maakt gebruik van harde gereedschappen of hoonstenen en vergankelijke slijpstenen voor de correctie van diameter, vorm, oppervlakteafwerking en positietoleranties van boringen.

Het hoonproces is ontwikkeld om de geometrie van de boring te perfectioneren, de afmetingen te controleren, het oppervlak af te werken en het oppervlak te structureren. Het afwerken wordt bereikt door het uitzetten van slijpstenen van geschikte korrel en kwaliteit tegen het werkoppervlak. De stenen worden geroteerd en heen en weer bewogen in het werkstuk met slijpmiddel onder gecontroleerde druk. Door de combinatie van rotatie en reciprocatie ontstaat een kruisgewijs patroon in het oppervlak van het te honen onderdeel.

Waarom een goede hoonmachine gebruiken?

Een goede hoonmachine is een kosteneffectief voor het verwijderen van voorraden, het verkrijgen van exacte boortoleranties, het polijsten van boringen en het afwerken van boringen van bijna alle materialen, zoals: gespoten coatings, CGI, keramiek, etc.

Het slijpproces definiëren:

Het hoonproces zorgt voor de uiteindelijke maatvoering en creëert het gewenste afwerkingspatroon aan de binnenzijde van buizen of cilinderboringen. De afwerking wordt bereikt door het uitzetten van slijpstenen van geschikte korrel en kwaliteit tegen het werkoppervlak. De stenen worden onder gecontroleerde druk in het werkstuk gedraaid en heen en weer bewogen met het slijpmiddel. Door de combinatie van rotatie en reciprocatie ontstaat een kruisgewijs patroon in het oppervlak van het te slijpen onderdeel.

Goede hoonmachines voeren drie bewerkingen uit:

  • Ten eerste, een verspaningsproces (verticale hoonmachine), waarbij gescheurd metaal wordt verwijderd en het basismetaal wordt bereikt. 
  • Ten tweede wordt een afwerkingspatroon gegenereerd om het best mogelijke oppervlak te verkrijgen voor het bevorderen van optimale smeringscondities.
  • Ten derde zorgen hoonstenen voor een uiterst nauwkeurige rechtheid, rondheid en grootte van het cilindrische oppervlak.

Advies

Ben je op zoek naar een goed bedrijf dat in staat is om deze uiterst gespecialiseerde taak uit te voeren? Dan willen we je graag adviseren om contact op te nemen met de specialisten van Hoon Techniek.

Gerelateerde berichten

De invloed van Black Friday op de detailhandel

Black Friday is wereldwijd een ongeëvenaard shoppingevenement geworden sinds het jaren  geleden als een Amerikaanse traditie ontstond. Mensen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden