Client soft

Wat te doen als je in het buitenland wordt opgepakt?

Geplaatst op

Stel je voor, je hebt een lekkere zonvakantie aan de Costabrava en komt om één of andere reden met politie in aanmerking en je moet mee naar het bureau. Het blijkt ernstiger dan je had gedacht en je wordt opeens van allemaal misdaden verdacht. In deze blog gaan we het hebben wat je op dit moment moet doen.

Wees ten alle tijden vriendelijk

Wees ten alle tijden vriendelijk tegen de politie. Dit is niet het moment om je trots te verdedigen. Dus wees vriendelijk en blijf rustig. Als je deze houding aanhoudt zal het al snel zo zijn dat je straf in mindering wordt gebracht en je hebt soms ook kans dat je gewoon mag gaan.

Vraag om een advocaat

Probeer zo snel mogelijk na je arrestatie om een advocaat zoeken. In geval van corrupte politie zal dit één van de weinige personen zijn die je kunt vertrouwen. Als je een advocaat weet te regelen in het buitenland kan hij/zij je verder helpen in het proces van je arrestatie, dan hoef je dus ook niet onderstaande stappen te volgen. Als je geen advocaat weet te regelen volg dan onderstaande stappen.

Vraag om je rechten

Wat wij als eerste adviseren om te doen, is de politieagent vragen om je rechten. Doe dit wel in een taal die de agent kan verstaan. Het weten van je rechten kan je helpen bij de volgende stappen die je gaat ondernemen. En als dat je nog niet helemaal duidelijk was, probeer er ook dan ook achter te komen waarom je bent opgepakt.

Geef niet teveel informatie

Als je niet weet wat je hebt gedaan, probeer je jezelf waarschijnlijk uit de situatie te praten tegen de agent. Dit raden wij echter niet aan om te doen, want het kan nog wel eens voorkomen dat je dingen gaat zeggen die tegen je worden gebruikt.

Bel met de Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade heeft waarschijnlijk niet de rechten om alles recht te zetten. Maar als je ze belt kun je wel gekalmeerd worden. Ook zullen zij je vertellen wat je moet doen en wat je rechten zijn.

Teken niets

Het kan voorkomen dat je je in een land bevindt waar politie corrupt is. Teken hierom niks. Teken al helemaal niets als het document geschreven is in een taal die je niet begrijpt. Je zou namelijk iets kunnen tekenen wat de politie het recht geeft om je langer vast te houden. Onderteken dus niets totdat je een vertaler of een vertaalde versie van het document hebt.

Conclusie

Neem een afwachtende houding aan als je met justitie te maken krijgt in het buitenland. Het is niet zoals in Nederland dat je blindelings op ze kunt vertrouwen. Huur al snel een advocaat in, voordat je open kaart gaat spelen. Een advocaat zal je vertrouwen geven en een gevoel van rust. Als een advocaat niet tot je beschikking staat, neem dan de stappen beschreven in deze blog. Blijf ons volgens voor meer juridische tips!

Gerelateerde berichten

De voordelen van een echtscheidingsadvocaat?

Het is een heftige gebeurtenis zo’n scheiding. Hoe regel je het goed? Dat is een belangrijke vraag, zeker voor de kinderen. Deze juridische expert...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden