Zit jij erover na te denken om je eigen bedrijf op te starten? Maar weet je niet welke bedrijfsvorm je moet aannemen? Dan ben je bij deze blog aan het goede adres, want we gaan hier bespreken welke bedrijfsvormen wij in Nederland hanteren en wat de voordelen zijn van elke bedrijfsvorm.

De eenmanszaak.

Bij een eenmanszaak is er een oprichter. Bij de eenmanszaak worden inkomstenbelasting geheven over de omzet die je maakt. Bij de eenmanszaak is de oprichter persoonlijk aansprakelijk als er iets misgaat. Maar tegelijkertijd ben je pas eigenaar van een eenmanszaak ook vaak recht op een groot deel van de winst die wordt gemaakt. Proceseigenaar van een eenmanszaak word je ook wel eens zzp’er genoemd.

Een partnership.

Een partnership wordt vaak gevormd tussen ondernemers binnen een vakgebied. Dit gebeurt vaak voor bijvoorbeeld bij advocaten die met elkaar en handelsrelatie aangaan. Een partnership bestaat vaak uit een groep zzp’ers die net als bij een eenmanszaak gewoon persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun verlies, maar ook voor hun winst.

Een vennootschap onder firma (VOF)

Een vennootschap onder firma is een bedrijf die door meerdere mensen wordt gemanaged. Voordat de vennootschap onder firma wordt opgericht zijn er al afspraken gemaakt over wie welke inspanningen levert, hoe aansprakelijk iedereen is en hoe de winst van het bedrijf wordt verdeeld. Voor belasting redenen, zijn de meeste deelnemers van een vennootschap onder firma vaak zzp’er. Elke deelnemer van de vennootschap onder firma is persoonlijk aansprakelijk.

Besloten vennootschap (BV)

Een besloten vennootschap is een bedrijfsvorm waar je een gelimiteerde aansprakelijkheid hebt. Deze gelimiteerde aansprakelijkheid vermindert het risico dat de eigenaren van een besloten vennootschap hebben. Het enige waar de eigenaren aansprakelijk voor zijn, is de eigen inleg die aan het begin van het oprichten van het bedrijf wordt geïnvesteerd. 

Een stichting

Een stichting is een organisatie die naast winst nog een grote doel voor ogen heeft. Er mag wel winstgemaakt worden, maar de focus mag er niet op liggen. De eigenaren van een stichting zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijf. Wil je meer weten over hoe je een stichting oprichten? Klik dan op de link.